Cykelns roliga historia

Ungdomscyklister, tech och appar

Cykling är inte som förr i tiden. Nu finns det ”high-tech-cyklar” och till utseendet oerhört läckra cyklar, framförallt de som tillhör de mer extrema cykelgrenarna.

Appar och ”tech-stuff”

Cyklarna blir snyggare och råare, och sportgrenarna mer utmanande. Detta attraherar fler unga till sporten, men det gör också teknikutvecklingen. Det finns eldrivna mountainbikes där man kan växla mellan manuellt läge och el, samt ha en app kopplad till en display för att anpassa elmotorns system till dagens övningar. Här kan man också uppdatera motorsystemets programvara trådlöst.

Andra appar

Det finns flera GPS-appar för motionscykling. Precis som i en klocka kan man se hastighet, distans, kaloriförbränning och annat smått och gott. Framförallt kan man ladda upp sina resultat och tävlar mot sina vänner.

Inomhus

Om du cyklar inomhus på maskin och vill göra träningen roligare finns det appar för detta också. Dessa är oftast utrustade med förinspelade videopass som följer spåren i stora lopp som exempelvis Tour de France. Här kan du både mäta puls och tävla, samt lägga upp ett träningsprogram framåt i tiden. Dessa cykelturer kan bli mycket intensiva trots att du cyklar rakt in i en display hemma i ditt rum – och du kommer ut på cykeln till sommaren, fullfjädrad och redo.