Cykla för hälsa

Varför är däcken viktiga?

 

Däcken på cykeln är både en säkerhets- och bekvämlighetsfaktor. Det är viktigt att däcken är anpassade efter det arbete som cykeln ska utföra.

Att tänka på

Oavsett om du ska köpa nya däck på en ny cykel eller om dina gamla däck är slitna finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på. Om däcken är gamla – köp nya innan du får punktering. Lufttrycket är väsentligt eftersom detta avgör rullmotståndet. För bra grepp måste du ha exakt rätt lufttryck i det specifika däcket. Om du har lite luft i däcket blir det tyngre att cykla och manövrera, dessutom förkortar du däckets livslängd och det kan bildas sprickor.

Gummi och användning

Det finns en djungel av däck och slangar att välja mellan, dessa har olika storlekar, olika bredder och olika mönster, samt de är anpassade för olika cykelgrenar. Däcken har också olika gummiblandning och kan erbjudas med olika däcksystem.

Användningsområde, diameter och däckbredd är nycklar när du ska välja rätt däck till din cykel. Diametern som anges på däcket är detsamma som hjulstorleken. Bredden kan du vara mer flexibel på så länge däcket sitter bra mellan din gaffel/ ram och dina stänkskärmar. Slangen ska ha samma bredd som diametern. En bra däckbutik har alltid kunnig personal som kan hjälpa till.