Cykelns roliga historia

Cykeln som motionsredskap

 

Redan på 1860-talet inleddes tävlandet på herrcykel, vilket innebar att cyklandet med ett mode och ett naturligt sätt för de välbeställda att ta sig från punkt A till punkt B. Man får gå in på 1900-talet för att det ska ses som en uttalad motionsform.

Från 1960-talet och framåt exploderade cykelanvändningen i framförallt USA och cykelförsäljningen dubblades. När den motocrossinspirerade BMX-cykeln kom började alltfler att motionera på cykel och en slags ”cykelkultur” bildades. BMX freestyle gjorde cykel hyperpopulärt hos yngre människor.

Mountainbike

Cykelns stora ”modekultur” måste ändå betraktas vara mountainbike, en slags ”crossbiking” nedför höga fjäll och stup – en rafflande sport både som tävling och motion. Egentligen har mountainbiking funnits länge eftersom vägarna inte hade asfalt på 1800-talet och man cyklade överallt.

På 1980-talet utvecklades den första massproducerade mountainbikemodellen och högsätet var Kalifornien där den ingick i en ny ”hippiestil”. Cyklarna användes för hisnande fricykling i bergsterräng och i svåra off-road-sitiuationer. Spänningen i momenten drog till sig extremsportare och mountainbiking utvecklades till en tävlingssport.

Högteknologiska material

På 1980-talet, och med de högre kraven, blev cykeltillverkarna alltmer innovativa. De började att utveckla högteknologiska lättviktsmateriel som exempelvis aluminium, extrem fjädring och stötdämpning i nya mountainbikes. Däcken utvecklades också för bästa balans och grepp. Motionärer köpte så bra cyklar som möjligt och letade upp backar de kunde köra i.

Landsvägscykling

Inte lika trendigt, men en av de stora klassiska sporterna är – landsvägscykling.

I mitten av 1900-talet och fram till 1960-talet var cykling en av de stora nationalsporterna i Sverige. Det allra största cykelloppet var motionsloppet Sexdagars som var öppet bara för amatörer och kördes år 1924-1975. De ledande storloppen för tävlingscyklister i världen är exempelvis Tour de France och Giro d´Italia. Dessa är oerhört konditionskrävande och deltagarna tillhör yttersta eliten.

I Sverige är motionsloppen de mest populära. Vätternrundan är världens största motionslopp i landsvägscykling, loppet börjar och slutar i Motala, är 315 kilometer långt och imponerande 23 000 människor startade i loppet. Det är årligen återkommande.

Cykling – bra träning!

Cykling är effektivt, den som cyklar regelbundet får bra kondition och kroppen mår bra. Det är en skonsam form av lågintensiv träning som stärker hjärtat. Ett starkare hjärta ger lägre hjärtfrekvens och minskad risk för högt blodtryck. Om man inte är så förtjust i att springa kan man istället cykla och ändå få fin träning.