Cykelns roliga historia

Tävlingar och långlopp

 

Det finns många fina tävlingar och långlopp på cykel i Sverige – det är mycket populärt, speciellt som man kan välja mellan cykelgrenar som bjuder på olika sorters utmaningar. Ett exempel på cykeltävling är Vätternrundan – världens största!

Vätternrundan har allt!

Vätternrundan har utvecklats till en imponerande tävling inom cykelns mångfald. Man presenterar ett koncept från 315 kilometer i originaltävlingen till olika distanser även för ungdom, men framförallt har man förstått vikten av diversifiering – man har även en mountainbike-Vättern med olika långa rundor. Om du inte är säker på att din cykel passar för det du valt kan du hyra en cykel på Vätternrundan.

Mountainbike i Åre och Järvsö

Om du vill tävla i terräng kan du tävla 87,5 kilometer runt Åreskutan. I Åre finns också landets förnämsta mountainbike-banor, hit kommer bikers från hela världen för att susa nedför den maffiga Åreskutan. I det lilla turistparadiset Järvsö finns en något mindre, men mycket professionella banor nedför Öjeberget och med ett utmärkt hotell just för mountainbikers vid foten av en av liftarna.

Plattare i södra delarna

Tour du Sud på Öland är 53,5 kilometer i ett något plattare landskap än Åre, vilket förstås blir en annan typ av cykling, detta gäller även Stockholmsloppet Stockholms Finest med sina dryga 105 kilometer cykling. Det gäller att ha rätt däck för underlaget.

Att tänka på för att vara med

Om du planerar att delta i ett av de många spännande motionsloppen är det viktigt att vara förberedd med många mil i benen innan loppet. Kör flera gånger i veckan, 3-5 timmar per gång i ett tempo där du kan prata samtidigt men ändå har puls. Har du en pulsklocka ska du ligga runt 70-80% av maxpuls. Om du planerar ett mounatainbikelopp kan du också behöva bygga bålstyrka via styrketräning.