Cykla för hälsa

Vad ska du tänka på när du köper cykel?

 

Ska du köpa cykel – då ska du tänka på ditt behov. Tänker du tävla eller motionera? Terräng eller landsväg? Eller ska ett barn lära sig cykla och kanske behöver en stabil cykel med stödhjul?

Behov och inställning

När du har klart för dig vad du ska använda cykeln till kan du gå till en cykelhandlare och berätta om ditt behov. Prova flera cyklar, det är viktigt att du känner dig bekväm.

Att sadel och styre är perfekt inställda för dig är viktigt. Cykelhandlaren kan göra detta så att din provcykling blir rättvis. Prova olika antal växlar, det är inte alltid säkert att du tycker bäst om cykeln med många växlar. Om du valt en mountainbike är det viktigt att du kör den över någon grop eller kant för att känna av fjädringen.

Testa bromsar och styrning

Provbromsningar är alltid viktiga. Frambromsen är oftast mer kraftfull och du behöver känna av att den passar dig. Känn efter så att styrningen passar dig. Är den lättmanövrerad eller är den lite trögare, detta kan vara en smaksak vad man vill ha.

Egenskaper

Har cykeln de egenskaper som du prioriterar? Har den utrustningen du vill ha? Utrustning går oftast att komplettera, men cykelns konstruktion och egenskaper kan du inte ändra på lika lätt, därför behöver du tycka om den från början.

Erfarenhet och pris

Du ska givetvis besöka en cykelhandlare som förstår sig på cyklar och har erfarenhet och även kan serva cykeln efter köpet. Kontrollera garantin. Priset kan variera från hundralappar till tusenlappar och det är omöjligt att säga vilken cykel du tycker om eller vill bekosta.